fredag 18 april 2014

Dra inte förhastade slutsatser om andra människor (Efetr lärare rättat, stort värde att läsa)

Det är naturligtvis inte intelligent att dra förhastade slutsatser om andra människor som du bara träffat en gång eller du bara känner lite. Jag och många med mig har haft upplevelser att det första intrycket inte är exakt rätt, utan att det ofta är helt motsatt.

 Om jag bara tar ett exempel Mozart, som var en underbar musiker. Men om du bara har en "chans" att träffa honom i hans fattiga familj när han var fyra år. Kan du då bedöma att han ska blir världberömd och att hans musik kommer spelas i hundratals år? Svaret blir absolut nej. Någon annan kommer att säga eftersom Mozart är världsberömd måste han ha levt ett lyckligt liv. Nej blir svaret igen. Ingen vet att när Mozart dog hade han en skuld på 1682 Floriner, även Constance (Mozarts fru) visste inte var han begravdes. Tycker du att Mozart levde ett lyckligt liv? I nutid har vi också exempelvis Zlatan. Ingen visste att han skulle bli en otroligt duktig fotbollspelare. I det samma sätt kan du inte bedöma att han ska vara ofattbart känd i världen för 25 år sen? När han gick i gymnasiet brukade han skrattas ut av sina klasskamrater. De sa att Zlatan ser ut som en kvinna. Likadana exempel finns många världen över., De bevisar starkt att hur dumt det är att döma en människa efter utseende.

 Andra sida, finns det en sanning i världen. Det är det saker och ting utvecklar framåt alltid blanda med förändring. Det betyder att allting alltid förändrars i världen T.ex väder, växt, djur, miljö, mm, även personlighet också kan förändring. Det betyder inte att du kan veta vad ska hända. Anders Behring Breivik, innan han sköt mot de 84 oskyldiga hur kunde du veta att han var en brutal mördare. Kan du bedöma om han är en hjälpsam eller våldsam person innan det? Kanske någon påverkar honom eller något förändras, det vet vi inte. Som boken en man som heter Ove, våra känslor alltid förändras med utvecklingen av berättelsen. Från början tror vi att han är bitter, sur, tjurig, gubbe. Till sist förstår vi att det inte bara är synd om Ove utan vi vi tycker om Ove. Man kan säga att våra känslor förändras samtidigt som vi förändrar vår "personlighetssammafattning" av Ove. Så innan du tydligt förstår en människa, så döm inte honom eller henne.

Dessutom vill jag säga att döma en person efter utseende är fel eftersom vi behöver mer kunskap "rör" vid en helst ny sak som maskinen , bilen, kunskap. Vi måste ta tid eller "känsla" för att känna mer om dem, då ska vi få bedömning hur och vad de ser ut. Det är helt felaktigt att döma en människa på förhand.

Hoppas att ni alla ska inte döma andra människor på förhand. Ge en chans till andra att känna till dig samtidigt att ge dig själv en chans att lära känna andra mer.

2 kommentarer:

  1. Hoppas att ni kan få hjälp som jag. Stort värde att läsa !

    SvaraRadera
    Svar
    1. mer information, kolla här: http://svenskalaserjag.blogspot.se/p/ratta.html

      Radera