måndag 14 april 2014

Döm inte förhastade andra människor

Det är naturligtvis inte intelligent att döma förhastade andra människor som du bara träffar första gången eller du bara känner lite till. Jag anser att många har haft upplevelser att det först intrycket inte är exakt rätt, det värst ofta är motsatt.

Om jag bara tar lite ett exempel anser jag att ni måste känna till dem som är väldiga kända i världen T.ex Mozat, han är en underbart musiker i världen. Men om du har "chans" första gången träffar du honom i en fattiga familj när han var fyra år och om du har vett innan han växer upp dog hans fem bröder och systrar, kan ni vet eller bedöma att hur han ska se ut och han ska vara känt i världen? Svaret blir absolut nej. Någon kommer att säga när Mozat har varit känt i världen då ska jag kunna säga att han har ett lyckligt livet. Nej blis svar igen. Ingen ska veta när Mozat dog lämnade han ännu 1682 skulder av Floriner, även Constance(Mozats fru) inte vet var är hans kyrkogård. Tycker du att Mozat hade ett så här lyckligt livet? I nuvarande har vi också exempelvis som Zalatan. Ingen vet inte att han är en otänkbar duktig fotbollspelare. I det samma sätt kan du döma att han ska vara ofattbar känt i världen för 15 år sen? Även när han var gymnasium brukar han skrattas ut till sina klasskamrater. De sa att Zalatan ser ut som en kvinna. Likadana exemplen finns många i världen, de bevisar starkt att hur dum det är att döma förhastade en människa hur ser ut.

Andra sida, finns det en sanning i världen. Det är det saker och ting utvecklar framåt alltid blanda med förändring. Det betyder att allting alltid förändrars i världen T.ex väder, växt, djur, miljö, mm,  även personlighet också kan förändring. Det betyder inte att du kan veta vad ska hända när som helst att  hur man ser ut. Anders Behring Breivik, innan han sköt mot de 84 oskyldiga hur du veta att han var en brutal mördare. Kan du döma att han är hjälpsam eller våldsam person innan det? Kanske någon påverkar honom eller någon förändrars, det vet vi inte. Som boken en man som heter Ove, våra känslor alltid förändrars med utvecklingen av berättelsen. Från början tror vi att han är bitter, sur, tjurig, gubbe. Till sista förstår vi att Ove inte bara synd även tycker vi om Ove. Det här kan man säga våra känslor förändrars samtidigt vi förändrars mot "personlighet sammafattning" av Ove. Så innan du tydligt förstår en man, då döm inte förhastade.

Till sista vill jag säga att döma en person hur han/hon ser ut som vi första "rör" vid en helst ny sak som maskinen , bilen, kunskap. Vi måste ta tid eller "känsla" för att känna mer om dem, då ska vi få bedömning hur och vad de ser ut. Det är helt felaktiga åsikt att döma förhastade en människa.

Hoppas att ni alla ska inte förhastade döma andra människor. Ge en chans till andra att känna till dig samtidigt att ge dig själv en chans att känna mer till andra.  

1 kommentar:

  1. Jag har rättat språket i ditt inlägg. Se din responsmapp.

    SvaraRadera