fredag 21 februari 2014

Den bra diskussion trots att jag inte läste boken

Idag hade vi vår första litteraturdiskussion. Alla delade med sig av sina tankar som fått under läsningen. Det var intressant kan man veta vad andra tänkte.

Jag berättade inte så mycket eftersom jag bara läste kapitel ett och två. Jag känd lite ledsen för att jag inte kan följa Stina och mina klasskamrat. Men jag var lycklig för att alla pratade mycket om boken, så jag fick massor information av boken. Det blir lättare innan jag läser den. Jag kände bara lite till Ove. Ove var en allvar gammal man och alltid kontrollerar vad sina grannar gjort. Jag vet inte vad ska händer senare i boken,men jag gissar att Ove inte enda är en otrevlig man.

Under diskussionen var det flera tankar som intresserade mig. Till exampel när de berättade om hur lika Ove och hans pappa är blev det kul. Över två av dem tror att deras någon släkting är lika Ove. Men jag tänker på det som om man måste hitta någonting från en man att jämföra med Ove kan man abslut få några som är lika Ove, eftersom när man kommenterar om en man finns det en grundregel som alla har kommit överens som hur man gör är det rätt och vad man säger är det fel mm, eller hur?

Jag tycker att diskussionen var givande. Det var också intressant att ta del av vad andra tyckte och tänkte om Ove, samtidig fick jag reda på mycket information av boken trots att jag inte hann läsa.

torsdag 20 februari 2014

Den gången blev jag glad

Det är många tid att man kan vara glad i sitt liv som när man ser sina föräldrar som är stolt över sig eller när man är till samma med sina vänner och familjen. Men inga är större lyckan än hittat riktig lov. Det är jag i alla fall. Den tiden som jag träffade min fru först gången blev jag verkligen glad. Hon var mycket vackert och hon verkar vara snäll på mig. Jag kunde inte ta mina ögon borta henne och jag håller mig att tänka vad jag skulle prata med henne. "You are very beautiful !" sa jag. Men hon tittar otroligt på mig. Hon litade inte att jag var verkligen intresserad på henne. Men jag visade henne att hon var den enda kvinna för mig när vi pratade varandra mer. Varje gången såg jag henne slogs mitt hjärta snabbt och jag känd mig mycket lycklig när jag såg hennes ögonen och jag var så nära hos henne. Jag försökte att komma ihåg allt vad hon pratade med mig för att jag vill veta allt om henne. Men det tillfället som våra först tidsbeställning i en lugn park var vi höll händerna att promenera, blev jag slutligen glad när hon medgav att hon också tyckte om mig och kysste mig. Jag lutade mig nära hennes öra och viskade "Jag vill vara hos dig i mitt hela liv", hon log mot mig. Då mitt hjärta flög och jag kund inte tänka någonting utan henne. Det var den första tiden blev jag mycket glad.

Hos henne upplevat jag stora lyckliga många gånger som när hon träffade min föräldrar och familj, när vi var gift varandra, kände jag mig välsignad för att jag kund träffa henne.Andra gången blev jag glad var när jag kom hem från SFI och såg min fru vänta på mig, det var lite tårar i hennes ögonen. Jag tror att någon hemsk sak hände. Men hon pratade om mig att hon besökt läkare och läkare sa att du var gravid. Då känd jag mig att hjärtan nästa stoppade eftersom jag inte tänkte att den stora nyheten kom plötslig. Min första reaktion var att skratta och krama ömt henne och kyssa "mor" och mitt barn. Den dagen gick vi ut till en restaurang. Vi åt och firade att vi skulle bli föräldrar tillsammans.

De två gånger var mina stora glädjen. Jag hoppas att det kund  komma flera i mitt liv. Till exempel när min son födde kommer jag att se hans ansikte första gången och försöker hitta några lika oss från honom. Jag föreställer mig hur jag skulle känna att det första gången ler han mot mig eller kallar mig "pappa", den första tiden behöver han mig. Jag känner mig verkligen glad och optimistisk genom bara tänker på det. Sanningen är att mitt liv är riktigt bra och fyller med de goda stunderna i förbi, nu och framtiden och jag är välsignad.

söndag 16 februari 2014

Dramatisering av när Ove köper en dator

Idag spelade vi dramatisering " när Ove köper dator." Det var kul att dramatisera efter läste boken.

Stina delade oss till två grupper. Jag och Thwe Thwe Oo var en samma grupp. Jag skulle spela i rollen som Ove. Jag hade läst först kapitlet av boken flera gånger. Jag förstod vad är Ove.

Först skrev vi flera meningar som hur Ove och expediten pratar varandra. Sedan lärde Stina oss hur uttalade. Det fungerade bra. Väl preciserade var den andra gången. Vi spelade hos mycket känslorna och vi pratade mer flytande än först. Det var en mycket bra känsla, kund jag direkt prata svenska utan alltid byggt meningen för lång tid i huvudet.

Genom den här övningen kan jag lätt att komma ihåg hur man säger eller behandlar några situationer. Det var en bra sätt för att lära svenska, tror jag.

måndag 10 februari 2014

Om en boks bild (En man som heter Ove)

Idag ger Stina oss ett bokomslag av En man som heter Ove. Hon vill oss att gissa lite vad händer i boken genom det.

Det är svårt att man bara beror på en bild att bygga en kort berättelse,speciellt behöver vi använda svensk. Men det är en bra sätt att man lär sig svenska. Den nedan uppgift som jag försöker gissa.


I bilden stod en man som heter Ove. Ove var ett lång gråhårig hår och klädde på en blå kostym. Han såg ut vara lång och smal. Det lät att han var mycket allvarlig när han stod bakåt sig mot oss. En katt stod i vänster till honom. Flera saker spred runt honom på golvet som medicin, foto , gevär, hammare, borrmaskin, rep, tumstock, mm. Han höll en svart gummislang i händer. Den svart röken kom ut från slangen som anslutas till Oves bilavgasröret.


Jag antar att "Ove var en pensionär. Innan han var pensionären kanske var han en ordförande av sin bostad. han har redan kört sin gammal bil för trettio år. Bilen var gammal brukar den släppte 
ut mycket svart rök. Ove kände sig skam när sina grannar såg honom att köra bil. Eftersom han alltid sa att man måste skydda miljön när han var ordföranden. Det lät Ove mycket stressade. Ibland behövde han äta sömntabletter för att kunna sova. Ove skilde sig med sin fru för två år sedan. Alla barn följde Oves fru flytta ur till annan stad. Enbart en katt var kvar med honom. Han känd sig mycket ensam. Många gången funderade han hur dödar sin själv även över tio självmordssätt som hur han använder de massa verken att döda sig själv."

Jag antar bara så där som en skojig bok. Det betyder ingenting. Bara för att träna skriva.

fredag 7 februari 2014

Om styckeindelning


Alla texter som vi läser är indelade i stycken. Styckindelningen strukturerar texten och underlättar för läsaren. Det finns två sätt att göra styckedelning antingen genom indrag eller att använda blankrad. Ett felaktigt sätt är att använda hybridstycken som vi ser exempel på i texten nedan. Det är när man byter rad utan att göra indrag. Det ser inte snyggt ut och det förvirrar läsaren.

Ett exempel på ett hybridstycke i en elevtext

Det var en gång när jag var barn och bodde med mina föräldrar i ett litet hus som var byggt av trä. Jag hade en lillasyster och en lillebror. Tillsammans bodde vi i huset nära skogen.
En dag blev min lillebror sjuk och på den tiden fanns det inte något sjukhus så min lillebror dog av sjukdomen. Sedan lade vi honom i en kista i tre dagar hemma hos oss innan vi begravde honom i ett gammalt tempel. Gör inte så här

Gör så här:

Rättat med hjälp av indrag

Det var en gång när jag var barn och bodde med mina föräldrar i ett litet hus som var byggt av trä. Jag hade en lillasyster och en lillebror. Tillsammans bodde vi i huset nära skogen.
En dag blev min lillebror sjuk och på den tiden fanns det inte något sjukhus så min lillebror dog av sjukdomen. Sedan lade vi honom i en kista i tre dagar hemma hos oss innan vi begravde honom i ett gammalt tempel.

Eller så här:

Rättat med hjälp av blankrad

Det var en gång när jag var barn och bodde med mina föräldrar i ett litet hus som var byggt av trä. Jag hade en lillasyster och en lillebror. Tillsammans bodde vi i huset nära skogen.
En dag blev min lillebror sjuk och på den tiden fanns det inte något sjukhus så min lillebror dog av sjukdomen. Sedan lade vi honom i en kista i tre dagar hemma hos oss innan vi begravde honom i ett gammalt tempel.

tisdag 4 februari 2014

Textbearbetning och grammatik


I dag rättade vi Cais text tillsammans.Vi pratade om att Cai hade med ämnesspecifika ord för
det programmet handlar om, kvinnans frigörelse och livsmedelshandel:

manssamhället
matfusk
specerihandlare

Vi tittade också bestämdhet. I svenskan är den bestämda artikeln efterställd. Två exempel från Cais text:

FEL: Hon upptäckte den anledningen som gjorde pojken sjuk nämligen dålig mat.
RÄTT: Hon upptäckte anledningen
RÄTT: Hon upptäckte den största anledningen till pojkens sjukdom

FEL: för att fixa det problemet
RÄTT: för att fixa problemet
RÄTT: för att fixa det stora problemet


Vi behöver inte "den" eftersom den bestämda formen är efterställd anledningen. Hade det däremot varit ett adjektiv med, hade det blivit så kallad dubbel bestämdhet "den största anledningen" vilken är korrekt.

lördag 1 februari 2014

Kinas 14 år (2000-2013)


  • Kina blir medlem i WTO i 2001. WTO  tillhör en av FN.(WTO World Trade Organisation.)
  • Kinesiska regimen erkänner att miljöförstöringen hotar kinesernas hälsa och lands stabilitet i 2006.
  • Skandaler kring mat och läkemedel i Kina hotar exporten.2008
  • Kraftig ökat antal missbildning bland nyfödda kineser.2009
  • Luftföroreningarna i Beijing når hälsofarliga nivåer. Nye president Xi Jingping vill prioriterar tillväxt.2013
  • Smutsig kamp om mittens rike
  • Koleldning i hem, kraftverk och fabriker ger en smog som i sin tur orsakar lungsjukdomar hos allt fler kineser. Kinas koldioxidutsläpp ska börja minska runt 2025, Är det tänkt. Kina investerar mest i världen, men har å andra sida världens största koldioxidutsläpp.
  • Tunga industrier måste byta ut föråldrad teknologi, mellan bostäder ska minska på koleldningen. Sju kinesiska provinser provar redan ett system för utsläppshandel och kinas kommission för utveckling och reform säger att ett utsläppstak ska införas 2016.
  • Kina svarar idag för en fjärdedel av världens koldioxidutsläpp. USA står för ungefär en femtedel och EU för en sjundedel. USA och EU minskade utsläpp beror dock delvis på att tillverkningen av många produkter har flyttat till Kina.
  • Med cirkel 90 procent av all energi från fossila bränslen, har Kina en lång uppförsbacke för att få elprodukter grön.
  • Smogskala PM2.5:
  • Partiklar PM2,5 – partiklar med en diameter mindre än 2,5 mikrometer – bildas främst vid all typ förbränning.