tisdag 22 juli 2014

Dödstraffet i lagen utan tvekan

Dödsstraffet är ett av de äldsta straffen. Detta innebär att rättsväsendet har rätten att avsluta livet för skyldiga brottslingar. Jag tror att dödsstraffet som det strängaste straffet är ett nödvändigt medel i samhället för att lagen ska följas.

För det första är dödsstraffet starkt avskräckande för brottslingarna. Det är självklart. Ingen har två liv. Dödsstraffet ger människor respekt för samhällets regler. Något som människor absolut inte vill uppleva är ett dödsstraff. Vem vill bli dömd till döden? Svaret är, absolut ingen. Det är uppenbart att dödsstraffet är starkt avskräckande för brottslingar.

För det andra visar dödsstraffet att man bör ha stor respekt för livet. Inget kan säga vad ett liv kostar. Om en brottsling bryter mot lagen och berövar en oskyldigs liv måste han/hon dömas till dödstraff. Dödstraffet grundas på stor respekt för liv och på det allvarliga i att beröva en annan människa dess liv. Den tyske filosofen Immanuel Kant har sagt att den som själv har mördat måste dö för att upprätthålla en balans i samhället. Livet är ovärderligt. Hur kan man behålla moraliska balans? Vågskålarna måste väga jämt. Där innebär ovärderligt liv för ovärderligt liv. Om man tar bort dödstraffen från lagen, hur får man då balans i lagen? Hur kan man riktigt visa respekt för liv och rättvisa i samhället utan dödsstraff? Det är nödvändigt att dödsstraffet måste behållas i lagen.

Dödstraffet är det enda rättvisa straffet för de mest hänsynslösa våldsmännen. Det finns inget straff som kan ersätta dödstraffet. Dödstraffet visar respekt för det oskyldiga livet som försvunnit, samtidigt är dödsstraffet avskräckande för dem som vill försöka bryta mot lagen. I ett lagligt samhälle är dödstraffet ett rättvist vapen som avskräcker människor från att begå brott. Det finns inget skäl för att man ska ta bort dödstraffet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar