tisdag 22 juli 2014

Linda Piras sommarprat i P1

Linda Pira, 29 år. Hon är en svensk rappare. Hon bodde i Colombia med sin familj tills hon var 15 år innan hon flyttade till Hässelby. Hon pratade lite om sin barndom, sina upplevelser och vad som nyligen hänt i hennes liv i Sommar i P1.

Första gången som hon hörde en svensk sång i bilen på vägen hem med sin pappa, rabblade hon sången flera gånger. Hennes pappa stoppade henne och sa att du har sjungit tusen gånger, knip käft! Då var hon bara sex år. Hon blev ledsen, visste inte vad hon gjort för fel? Det kändes bara skönt när hon sjöng. Hon förstod inte varför pappan sa så. Jag tror att det är första gången hon tappade förtroendet för vuxna människor. Som barn gjorde det ont i henne.

När Linda studerade i skolan i Sverige stoppades hon av en klasskamrats mamma som sa till henne att du får inte leka med mitt barn. Hon blev ledsen och hon förstod inte hur vuxna tänker och hon förstod inte varför vuxna gör så. Sen insåg hon att många vuxna ansåg att hon inte är svensk, även visste de inte varifrån hon kom. Jag tror att det är därför att hon tvingade flytta till en ”speciell” skola där alla eleverna ansågs ha ”problem”. Hon hade inga positiva förväntningar tills hon träffade en lärare Wolf där som kom att bli en stor vändpunkt i hennes liv. Som Linda sa att Wolf inte bara såg henne utan även lyssnade på henne. Wolf är en viktig person i Lindas liv. Innan hon träffade honom härmade hon bara vad andra sjöng. Wolf skrev många låtar till henne och hon fick massor av hjälp från Wolf till sin första produktion.

Linda ville ge upp sin musikkarriär när hon var gravid med tvillingar. Men producentens reaktion blev dock inte alls den hon räknat med. Det var väl inget problem att göra både och. Då triggade det henne att inse att om killarna kan göra karriär när de är farsor, då kan väl också hon göra det när hon blir förälder. Till slut var hon lycklig. Som hon sa att nästan oövervinnerlig.

Lindas musikkarriär gick inte alltid flytande innan hon fick kallas ”svensk hiphops hetaste stjärna”. Folk förväntar sig att kvinnor inte kan göra karriär som rappare. För Lindas del berodde det på hennes vackra utseende och inte för att hon kunde riktig musik. Många skrev väldigt taskiga grejer om hennes videos på Youtube. Linda menar att det som de gjorde inte är rätt. Jag har inte gjort fel. Man måste kämpa för sitt eget liv.

Jag tror att Linda Pira är en underbar kvinna, inte bara för sina talanger utan att hon alltid står för sina ideal och sin övertygelse. Hon visar att hon är ett bra föredöme för människorna speciellt för ungdomarna. Som hon sa att jag ska bara försöka göra bra skivor, fortsätta att försöka inspirera andra tjejer och unga människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar