fredag 31 januari 2014

Om Fröken Frimans krig (rättat)



Min lärare rekommenderar en film, Fröken Frimans krig. Det är mycket värt att se trots att jag inte förstår allt, men jag kände till lite innan om historien om kvinnas rättighet i Sverige. Filmen berättar hur Fröken Friman grundade konsumentförening Svenska hem 1905 för att protestera mot manssamhället och matfusket. På där tiden trodde alla att kvinnorna skulle bara vara hemma och vänta på sina män när de kommer  från jobbet. De manliga specerihandlarna i staden kände sig hotade och försökte stoppa företaget. 

Filmen började från det att Dagmar följde efter hotellets springpojke som tog mjölk med sig  hem. Hon såg att pojkens bror var  jättesjuk. Hon upptäckte anledningen som gjorde pojken sjuk nämligen dåliga mat. Därför bestämde hon sig att göra någonting för att fixa  problemet. 

När hon pratade sin plan med annan kvinna, Kinna, upptäckte Dagmar att hade de samma tanke. De började samarbeta snabbt. Gruppen blev större och större under deras outtröttliga ansträngningar men problem kom också. De gjorde sitt bästa för att  allt skulle bli bra. Äntligen grundade de Svenska hem.

Det är ett stort framsteg för kvinnans rättigheter i Sverige. Från den där tiden har kvinnorna steg för steg fått flera rättigheter som männen. Nu strävar kvinnan fortfarande för att de rättigheter som man har fått ska efterlevas i praktiken männen i Sverige.

I mitt land, Kina, finns det lagar som visar kvinna och man har samma rättigheter. Vi försöker att kvinnan ska få samma rättigheter som mannen på rikigt. Det är inte en enkel sak. , Det brukar ta lång tid för att byta de hundratals traditionella moralbegrepp som finns i människans medvetande. Eller hur?


Om film Fröken Frimans krig




  • Min lärare rekommenderar en film Fröken Frimans krig. Det är mycket värt att se trots att jag inte förstår alldeles,men jag känner till några gamla svenska historien på kvinnas rättighet i Sverige.
  • Filmen presenterar om hur Fröken Friman grundade konsumentförening Svenska hem i 1905 för att protestera mot manssamhället och matfusket. Den där tiden trodde alla att kvinnorna var bara hemma och väntade sina man komma från jobbet. De manliga specerihandlarna i staden kände sig hotade och försökte stoppa företaget. 
  • filmen började från Dagmar följde en pojke som tog hotells mjölk med sig till sin plats. Hon såg pojkens bror som var stark sjuk och hon upptäckte den anledningen som gjorde pojken sjuk var de dåliga mat,så hon bestämde sig att göra någonting att fixa det problemet. 
  • När hon pratade sin plan med annan kvinna Kinna hade de samma tanke.De började samarbete snabbt. Gruppen blev större och större under deras outtröttliga ansträngningar men problem också kom.De gjorde dem bästa för att låta allt bra. Äntligen grundade de Svenska hem.
  • Det är ett stort framsteg på kvinnas rättighet i Sverige. Från den där tiden kan kvinnorna steg för steg få några rättigheter som man. Nu strävar kvinna fortfarande för att få samma rättigheten som man i Sverige.
  • I mitt land finns det lag som visa kvinna och man har samma rättighet. Vi försöker att kvinna ska få riktig samma rättighet som man. Det är inte en enkel sak, brukar det ta lång tiden för att byta de hundratal traditionella moralbegrepp. Eller hur?

Svenska och Kinesiska grammatik är ganska lika ( Alijan Hosseini rättade)


För mig som kommer från Kina det är inte lätt alls att uttala exakt som en svensk.
Jag försöker att folk kan förstå mig när jag pratar svenska och jag tänker att det är min först mål att min svenska ska bli för bättre eftersom jag bor i svenska samhället.
Svenska grammatik är lättare för mig än hörförståelse och uttal för att svenska grammatik är mycket lika med kinesiska grammatik, så brukar jag tänka att det ska bli lätt för mig att lär mig svenska grammatiken eftersom det är lika med kinesiska grammatik.
Uttal och hörförståelse är den störst problem för mig och andra är ordförråd också ett problem. det stor skillnad tecknet mellan svenska och kinesiska bestämmer att de behöver olika minnesläget att komma ihåg de ord. En lärare har pratat med mig om man vill djupt minnas ett ord behöver man använda dem order över sextio gånger.
Jag tänkte herregud det kommer ta mycket tid tills jag lär mig svenska språket och hoppas att alla mina klasskamrater som studerar på grundläggande ska hjälpa med mina texterna på blogg.